top of page

Kurs i Hjärt- och lungräddning (HLR) inkl. utbildning hjärtstartare

Syftet med utbildningen är att ge deltagaren grundläggande kunskaper i livräddande första hjälpen vid andnings- och hjärtstopp. Att alla deltagare skall kunna använda en hjärtstartare och defibrillera/ge en strömstöt i samband med ett plötsligt oväntat hjärtstopp.

Här får du praktisk och teoretisk kunskap om hjärt-lungräddning (HLR) av erfarna instruktörer. Oavsett om du är nybörjare eller vill fräscha upp dina kunskaper, ger vår kurs dig verktygen för att agera snabbt och effektivt vid nödsituationer. Att veta hur man hanterar en hjärtstopp kan göra skillnaden – lär dig livsviktiga färdigheter hos oss idag!

Jag är intresserad av utbildningen

Hjärt- och lungräddning inkl. utbildning hjärtstartare

Tack för ditt meddelande!

Om utbildningen

Innehåll:

  • Kontrollera om det finns några livstecken

  • Skaffa hjälp

  • Utföra HLR

  • Lägga en person i stabilt sidoläge

  • Starta hjärtstartaren samt följa enkla instruktioner

Certifierade instruktörer

 

Våra instruktörer har gått instruktörsutbildning och vi följer riktlinjer enligt Svenska rådet för hjärt- och lungräddning (HLR-rådet).

Läs mer om HLR på arbetsplatsen.

Kvinna tränar på att göra kompressioner på docka under utbildning i hjärt- och lungräddning

Målgrupp

Samtlig anställda

Omfattning

2 timmar

Max antal deltagare

12 deltagare/grupp

Exempel på hur det kan se ut på ett företag eller i en lokal när någon drabbas av ett hjärtstopp och anställda och människor hämtar en hjärtstartare

HLR på arbetsplatsen

Utbilda er personal i livsviktig HLR – för en tryggare arbetsplats

Hjärt- och lungräddning inkl. utbildning hjärtstartare är en viktig utbildning då vem som helst plötsligt kan drabbas av ett hjärtstopp. Det kan drabba dig själv, din kollega, en vän, en familjemedlem men också en person på gatan eller i affären.

Den enda behandling som är bevisat effektiv vid hjärtstopp är hjärt-lungräddning (HLR) samt en strömstöt från en hjärtstartare.

Vid kurstillfället får deltagarna möjlighet att öva med en övningshjärtstartare samt att öva på en docka som ger signal på om du gör dina kompressioner rätt.

Dessa är även två väldigt uppskattade moment i kursen.

HLR-krav på arbetsplatsen

Enligt AFS 1999:7 ”Första hjälpen och krisstöd” ska arbetsgivaren ha beredskap för första hjälpen och krisstöd samt att de anställda ska känna till vilka rutiner som gäller. I en olycks- eller akut sjukdomssituation är det viktigt att åtgärderna går snabbt och att alla vet vad de ska göra.

 

När fler på jobbet kan Första hjälpen och hjärtlungräddning (HLR), ökar tryggheten och möjligheten att rädda livet på någon. HLR-kurser skall genomföras regelbundet – helst årligen – på alla arbetsplatser.

 

Alla anställda ska veta:

•  var utrustning för första hjälpen finns

•  vilka personer som kan ge första hjälpen

•  vilka telefonnummer som ska ringas för att anlita utryckningsfordon

•  vilken adress arbetsplatsen har och eventuell färdbeskrivning

•  en uppdaterad anhöriglista är också värdefullt att ha

_Z9A6400.JPG
”När fler på jobbet kan hjärt-lungräddning (HLR), ökar tryggheten och möjligheten att rädda livet på någon.

HLR-kurser skall genomföras regelbundet – helst årligen – på alla arbetsplatser.” 

Vem/vilka ska utbildas?

Det ska finnas tillräckligt många personer som har kunskap i första hjälpen och dessa kunskaper ska hållas aktuella. Chefer och arbetsledande personal ska ha tillräckliga kunskaper om krisstöd för att kunna planera och ordna detta på ett lämpligt sätt.

 

Det finns inga exakta regler om hur många som ska ha utbildning i första hjälpen på en arbetsplats, detta måste bestämmas lokalt beroende på vilka risker som finns, arbetsplatsens storlek, skiftarbete och avståndet till sjukvård. Det är viktigt att utbildningen anpassas till olycksriskerna på arbetsplatsen.

Kunskap räddar liv!

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter bör praktisk repetition och övning utföras regelbundet. Få vet hur de reagerar i en nödsituation – de allra flesta går in i ett chocktillstånd (”fryser”). Regelbunden och återkommande repetitionsutbildning borgar för ett mer reflexmässigt och korrekt agerande för att hjälpa någon som drabbats av ett hjärtstopp.

För dig som arbetsgivare

Vill man som arbetsgivare ha en trygg arbetsplats genom att följa Arbetsmiljöverkets riktlinjer, bör tillräckligt många anställda ges möjligheten att gå regelbunden HLRutbildning. För hjärtstartare finns inga krav på HLR-kurs, men för många är det en självklarhet att se till att flertalet vet hur den ska användas i ett skarpt läge.

Att tänka på som arbetsgivare

1. Att alla – eller tillräckligt många – går HLR-kurs regelbundet

2. Ha snabb access till hjärtstartaren samt

3. Ha rutiner för underhåll och larmkedja

Läs mer om våra övriga utbildningar samt följ oss på LinkedIn för nyheter och övrig information.

bottom of page